Piroger
Körde lite masterchef idag och gjorde piroger till middag. Gillade det jättemkt när vi gjorde det på hemkunskapen i våras eller när det nu var så fixade det till middag. Var jätteenkelt och supergott så tänkte dela med mig av det receptet här:
Ingredisenser:
- 100 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1/2 tsk socker
- 1 tsk salt
- 5 dl vetemjöl + ca 1-2 dl till utbakning
- 1 uppvispade ägg till pensling
- Köttfärs Taco fyllning: 250 g nötfärs
- 1 msk olivolja
- 1 gul lök
- 1 tsk salt
- tacokrydda efter smak
- 3 msk tomatpuré
- 1 dl vatten
- 1 msk maizena majsstärkelse
Gör såhär:
1.Smula jästen i en bunke
2.Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
3.Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig.
4.Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
5.Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
6.Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
7.Förbered fyllningen (finns där nere)
8.Sätt ugnen på 225 grader.
9.Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
10.Dela degen i 12 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en lagom stor rundel.
11.Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog.
12.Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
12.Pensla med uppvispat ägg.
13.Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.
KÖTTFÄRSFYLLNING:
1.Bryn färsen i olja. Hacka löken tillsätt den.
2.Tillsätt tacokryddan (ha inte i någo extra vatten!) och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
3.Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.