Möte inför Frankrike
Hur utvecklades Sverige under medeltiden?
Inledning
Under medeltiden utvecklades Sverige, eller rättare sagt norden, för Sverige som land fanns inte, från att vara ett laglöst samhälle till att bli ett ordnat samhälle med styrande kungar och regler. Men det var ändå inte ett lugnt samhälle utan ständiga konflikter uppstod.
I början av medeltiden härjade vikingarna på flera ställen i världen. I England finns Lindisfarnestenen som är en avbildning av hur vikingarna stormade klostret vid Lindisfarne i England.
Vikingarna fanns även längs den ryska floden Volga där de sålde pälsverk, slavar och vapen. De kallades ”rus”.
Det kända slaget vid Hastings handlar också om vikingar som under sin kung Vilhelm Erövraren grep hela makten i England under 900-talet.
Vikingarna var inga fredliga handelsmän. De var plundrare och erövrare som satte skräck i befolkningen när de tog sig fram över kartan i Europa. De gick i land, besegrade och övertog hela samhällen och slog sig ner och etablerade sig där. Danskarna i Frankrike, Norrmännen på Grönland och i Amerika och svenskarna i Novogorod och Kiev. I England fanns Danelagen som sa att vikingarna ägde större delen av de östra och norra delarna av England.
Så småningom försvann vikingatågen, delvis pga att de ockuperade länderna blivit mer välorganiserade och starkare men också för att kristendomen spred sig i Norden. Och därmed uppstod också kungadömen.
Den tyske munken Ansgar kom till svearnas handelsstad Birka redan 829 där han försökte få vikingarna att bli kristna, det sägs att han inte lyckades helt utan svenskarna förblev hedningar flera hundra år till, även om vissa seder som kristna begravningar förekom på en del ställen.
I norden levde man i små jordbrukssamhällen där stormän med mycket jordbruksmark styrde. Det var många småherravälden i det som vi idag kallar för Sverige. På den här tiden var gränserna mellan Danmark, Norge och även Finland inte tydliga.
Stormännen slog sig emellanåt ihop och erkände en gemensam kung och på så sätt började ett rike växa fram.
Viktigt för denna utveckling var kristendomens allt större inflytande. Det var ett givande och tagande – kungen stöttade de kristna prästerna och kunde i sin tur utnyttja kyrkans organisation för att stärka sin roll. Kungamakten och kristendomen gick här hand i hand.
Den stora vändpunkten kom när Olof Skötkonung antog den nya läran om kristendomen.
Den förste starke ledaren var Birger Jarl som erkändes av både göta- och svelandskapen. Birger stiftade lagar som gällde i hela riket, framförallt bestämde han att det vara bara kungens män som fick rätt att bruka våld.
Efter Birger Jarl kom Magnus Ladulås som införde riddarhärarna som främsta stridsmedel. Det var slut med att bönderna skulle ställa upp som soldater, sk bondearmé, när det blev krig, de fick istället betala skatt (skattebönder). Han inrättade också ett råd med biskopar och adelsmän som skulle hjälpa till att styra riket.
Sverige var på den här tiden ett feodalsamhälle – alltså de rika bönderna arrenderade ut sin mark till arrendebönder som sen fick betala delar av sin skörd till godsherren. Många av dessa arrendebönder hade tidigare varit trälar som nu släppts fria.
Adelns bönder, sk frälsebönder och kyrkans bönder sk kyrkobönder slapp betala skatt till kronan och fick istället betala sin del till jordägaren.
På sätt och vis gjorde den nya tron på kristendomen att feodalsamhället uppstod. Kyrkan lärde ut att det var Guds vilja att vissa människor skulle be och andra strida för allas räkning, medan det stora flertalet skulle arbeta.
Under 1300-talet var det många som var missnöjda med kung Albrekt av Mecklenburg och hans sätt att styra. Hjälp hämtades från den danska drottningen Margareta och vid ett slag i Falköping besegrades kungen. Därefter bildades en union, Kalmarunionen, mellan Sverige, Norge och Danmark där det beslutades att länderna alltid skulle höra samman. Ny kung blev Erik av Pommern, men det var egentligen Margareta som hade makten.
I början av 1400-talet var Danmark ett politiskt centrum och den starkaste makten. Danskarna
Vad spännande!
Åh vad spännande, härligt möte!! :) Ha en underbar dag fina!!
Underbart att elever åker på sådana intressanta och lärorika resor!:)