Startsidan  ·   Instagram  ·   We♥It  ·   Youtube

Möte inför Frankrike

Skrivet:    ·  Allmänt
Har varit som fredag idag för vår del då vi har de årliga utvecklingssamtals dagarna imorgon och i övermorgon. Har fått hemstudie uppgifter i bild, svenska, franska och gympa men det är hyfsat små uppgifter i allt det så kommer gå hyfsat snabbt att göra, alltså är vi i princip lediga i två dagar. Har lite planer inför dessa dagar men kommer i övrigt verkligen bara ligga i soffan och kolla tv-serier för det var så längesen jag gjorde det. Har typ inte kollat på ett enda avsnitt av någon serie på två veckor och det är sjukt lång tid för min del.
Men då tisdagar är vår lugnaste dag på veckan har det varit rätt skönt i skolan idag, varit lite halvpeppad stämning dock av oklar anledning så när jag, Erik, Jonte, Oliver och Lucas drog iväg till gymmet efter skolan var jag lite halvtaggad. Men efter att jag fått i mig min kvarg och byt om osv hade träningspeppen kommit. Dock försvann den för oss alla efter typ halva passet så träningen blev inte den bästa idag. Men var skönt att få det gjort, och direkt när jag kommit hem där ifrån och duschat osv gick jag och mamma upp till skolan för ett informations möte angående Frankrike resan med franska gruppen i vår. Känns jättekul att det här blir av och nu efter mötet kan jag knappt vänta tills allt det här drar igång.
Puss och Kram! ♥
 Bilder från mötet :)
 
♡Anonym♡
Skrivet: 2015-09-15,  kl. 19:53:39

Hur utvecklades Sverige under medeltiden?
Inledning
Under medeltiden utvecklades Sverige, eller rättare sagt norden, för Sverige som land fanns inte, från att vara ett laglöst samhälle till att bli ett ordnat samhälle med styrande kungar och regler. Men det var ändå inte ett lugnt samhälle utan ständiga konflikter uppstod.
I början av medeltiden härjade vikingarna på flera ställen i världen. I England finns Lindisfarnestenen som är en avbildning av hur vikingarna stormade klostret vid Lindisfarne i England.
Vikingarna fanns även längs den ryska floden Volga där de sålde pälsverk, slavar och vapen. De kallades ”rus”.
Det kända slaget vid Hastings handlar också om vikingar som under sin kung Vilhelm Erövraren grep hela makten i England under 900-talet.
Vikingarna var inga fredliga handelsmän. De var plundrare och erövrare som satte skräck i befolkningen när de tog sig fram över kartan i Europa. De gick i land, besegrade och övertog hela samhällen och slog sig ner och etablerade sig där. Danskarna i Frankrike, Norrmännen på Grönland och i Amerika och svenskarna i Novogorod och Kiev. I England fanns Danelagen som sa att vikingarna ägde större delen av de östra och norra delarna av England.
Så småningom försvann vikingatågen, delvis pga att de ockuperade länderna blivit mer välorganiserade och starkare men också för att kristendomen spred sig i Norden. Och därmed uppstod också kungadömen.
Den tyske munken Ansgar kom till svearnas handelsstad Birka redan 829 där han försökte få vikingarna att bli kristna, det sägs att han inte lyckades helt utan svenskarna förblev hedningar flera hundra år till, även om vissa seder som kristna begravningar förekom på en del ställen.
I norden levde man i små jordbrukssamhällen där stormän med mycket jordbruksmark styrde. Det var många småherravälden i det som vi idag kallar för Sverige. På den här tiden var gränserna mellan Danmark, Norge och även Finland inte tydliga.
Stormännen slog sig emellanåt ihop och erkände en gemensam kung och på så sätt började ett rike växa fram.
Viktigt för denna utveckling var kristendomens allt större inflytande. Det var ett givande och tagande – kungen stöttade de kristna prästerna och kunde i sin tur utnyttja kyrkans organisation för att stärka sin roll. Kungamakten och kristendomen gick här hand i hand.
Den stora vändpunkten kom när Olof Skötkonung antog den nya läran om kristendomen.
Den förste starke ledaren var Birger Jarl som erkändes av både göta- och svelandskapen. Birger stiftade lagar som gällde i hela riket, framförallt bestämde han att det vara bara kungens män som fick rätt att bruka våld.
Efter Birger Jarl kom Magnus Ladulås som införde riddarhärarna som främsta stridsmedel. Det var slut med att bönderna skulle ställa upp som soldater, sk bondearmé, när det blev krig, de fick istället betala skatt (skattebönder). Han inrättade också ett råd med biskopar och adelsmän som skulle hjälpa till att styra riket.
Sverige var på den här tiden ett feodalsamhälle – alltså de rika bönderna arrenderade ut sin mark till arrendebönder som sen fick betala delar av sin skörd till godsherren. Många av dessa arrendebönder hade tidigare varit trälar som nu släppts fria.
Adelns bönder, sk frälsebönder och kyrkans bönder sk kyrkobönder slapp betala skatt till kronan och fick istället betala sin del till jordägaren.
På sätt och vis gjorde den nya tron på kristendomen att feodalsamhället uppstod. Kyrkan lärde ut att det var Guds vilja att vissa människor skulle be och andra strida för allas räkning, medan det stora flertalet skulle arbeta.
Under 1300-talet var det många som var missnöjda med kung Albrekt av Mecklenburg och hans sätt att styra. Hjälp hämtades från den danska drottningen Margareta och vid ett slag i Falköping besegrades kungen. Därefter bildades en union, Kalmarunionen, mellan Sverige, Norge och Danmark där det beslutades att länderna alltid skulle höra samman. Ny kung blev Erik av Pommern, men det var egentligen Margareta som hade makten.
I början av 1400-talet var Danmark ett politiskt centrum och den starkaste makten. Danskarna

Svar: Vad ville du säga med den här kommentaren?
Tilda♥

♡MALIN♡
Skrivet: 2015-09-15,  kl. 23:25:31 Blogg:  http://malinkirstine.se

Vad spännande!

♡VVERONICAS - fashion blog♡
Skrivet: 2015-09-16,  kl. 07:03:32 Blogg:  http://vveronicas.com/

Åh vad spännande, härligt möte!! :) Ha en underbar dag fina!!

♡Anonym♡
Skrivet: 2015-09-16,  kl. 10:25:49

Underbart att elever åker på sådana intressanta och lärorika resor!:)




DITT NAMN*
Kom ihåg mig?

DIN EMAIL (publiceras ej)


DIN BLOGG


DIN KOMMENTAR

Tilda, Stockholm

Tilda heter jag och jag är en tjej på 16 år som älskar att vara med kompisar och skratta. Bor gör jag i Stockholm med min mamma, pappa och två yngre syskon och på fritiden gymmar jag och kollar på alldeles för många tv-serier. Här på min blogg hittar du massa musik,filmtips och framför allt handlar bloggen min vardag och mina tankar.



För samarbeten: [email protected]








Design