Äppelmuffins
Skrivet: · Recept
Mumsiga äppelmuffins som är riktigt lätta att göra, lättast blir det om man är två stycken som bakar.
Ingredienser:
280g vetemjöl
1msk bakpulver
½tsk kanel
½ krm salt
115g socker
250g matäpplen
2 medelstora ägg
2½dl mjölk
6msk rapsolja el. 85g smält smör
Till smultäcket:
50g vetemjöl
½tsk kanel
35g smör
25g socker
Recept:
1. Sätt ugnen på 200c*. Ställ upp ca 14 muffinsformar på en plåt eller smörj en muffins panna.
2. Till smultäcket, Lägg mjölet och kanelen i en bunke och skär smöret i små bitar. Tillsätt smöret i mjölblandningen och arbeta in det med fingertopparna tills blandningen blir som brödsmulor. Rör i sockret och ställ åt sidan.
3. Undet tiden görs muffins smeten, blanda mjöl,bakpulver,kanel och salt i en stor bunke. Rör i sockret. Skala och kärna ur äpplena och hacka de fint. Blanda ner det och rör samman allt.
4. Vispa samman äggen lätt i en stor tillbringare eller skål och tillsätt sedan mjölken och oljan. Gör en fördjupning mitt i de torra ingredienserna och häll i äggblandningen. Rör om försiktigt tills allt bandas, men rör inte för länge!
5. Fördela smeten i muffinsformarna. Strö smulblandingen över muffinsen. Grädda dem i den förvärmda ugnen i ca. 20 minuter tills de har höjt sig rejät och är lätt bruna och känns fasta.
6. Låt muffinsen vara kvar i muffinspannan i 5 minuter. Servera dem sedan varma eller flytta över de till ett galler och låt kallna.
Lycka till!